«Смачно, корисно, креативно. Культура харчування України»
Один з найкращих способів познайомитися з країною — спробувати її на смак. Саме у їжі, способах її приготування і компонентах страви зашифровано культурний код нації. Ці аспекти дають змогу осягнути культурні, ментальні, релігійні особливості народу. Адже ледь не кожна страва на столі українця несла символічне чи обрядове значення.
В рамках обласного пошуково-професійного проєкту «Смачно, корисно, креативно. Культура харчування України», здобувачі освіти з професії «Кухар; Кондитер» на чолі з майстрами в/н Наталя Зленко Ірина Самійленко Валентина Загурська досліджували страви Слобожанщини, а саме вергуни - традиційну українську випічку. На Слобожанщині завжди любили смачно поїсти. Регіон активно заселявся XVII столітті. З того часу і формувалися місцеві кулінарні особливості. І XIX столітті кухня Харківщини сформувалась вже у повному асортименті.
Вергуни — це традиційне українське печиво з прісного бездріжджового тіста, смажене в олії. В залежності від регіонів могли відрізнятися тісто і форма печива. Вергуни часто готували на свята навіть на ті, що припадали на період посту: дівчата пекли їх на вечорниці, господині — на Різдво і для щедрувальників, баби-повитухи — для онуків.
Відкривайте смачну Україну в подорожах та вдома, адже гастрономічна культура нації не менш важлива складова, ніж її історія чи мистецтво.